Logo van den Nieuwendijk

Nieuwbouw De Vaan Rotterdam

Woningbouw - Lopend

15 koopwoningen - De Vaan

Fullhouse heeft in samenwerking met architectenbureau Roffaa in 2021 initiatief “De Vaan” gepresenteerd aan de gemeente Rotterdam voor het braakliggende perceel op de hoek van de Vinkenbaan en de Dordtsestraatweg in Rotterdam Zuid.

Als resultaat ontwikkelen zij op deze complexe en uitdagende locatie in samenwerking met de gemeente Rotterdam 15 woningen en een parkeergarage. In het project komen bijzondere woningtypen, waarvan 5 souterrainwoningen en 10 bajonet maisonnettes.

De Dordtsestraatweg was een belangrijke dijk aan de noordoostzijde van de polder Charlois met langs deze weg enkele oude boerderijen. De Vaan is een van de wijken in Rotterdam Zuid die na de oorlog is gebouwd. Door de ontwikkeling van de Vaan werd de Dordtsestraatweg verstoord maar het karakter van het dorp is nog steeds zichtbaar in de omgeving.

Met tegenslagen en een schaalsprong sluit het ontwerp van de nieuwbouw aan op de aangrenzende gevels op twee niveaus. Het volume van het blok bouwt zich op richting de hoek. De prominente gevel geeft karakter aan het straatbeeld, terwijl de achterzijde meer in de luwte ligt. Materialen en plasticiteit van de gevel zijn afgestemd op de context van de omliggende gebouwen. Terrakleurig metselwerk aan de straatgevels en tegenkeringen met (hergebruikte) keramische tegels.

De woningen variëren in oppervlak tussen circa 80 en 130 m² GO en zijn daarmee een mooie aanvulling op de woningvoorraad in Vreewijk.

categorie Woningbouw status Lopend opdrachtgever FullHouse